BiCi d'Ici (Dimitri)

Dimitri van BiCi D’iCi

Dimitri van BiCi D’iCi

Pop-up to Date 4 mei 2017 tot 1 juli 2017 @Toko139 Statiestraat 139

Bij BiCi D’iCi blies je een tweede leven in je oude koersfiets. In dit open atelier was iedereen welkom om aan fietsen te sleutelen, alleen of samen met Dimitri. Met een nieuw stuur of zadel creëerde je zo een nieuwe look. Je kon ook een workshop bike-repair of bike make-over volgen.

In ’t kort: fietsatelier:

  • Open atelier (zelfstandig sleutelen): 5 euro voor 30 minuten, inclusief thee, koffie, water

  • Privé workshop: 15 euro voor 30 minuten, inclusief thee, koffie, water

  • Groepsworkshops: gevorderden (met een expert): 4 avonden x 30 euro = 120 euro, inclusief thee, koffie, water

  • Groepsworkshops: basis, 35 euro voor 5u, inclusief thee, koffie, water (Deliveroo-fietsers krijgen 5 euro korting)

Doel: buurtbewoners verbinden en ontmoetingen creëren door kennismaking en samenwerking in fietsateliers.

Moi? C’est qui ça?

Een aantal maanden geleden vielen, zoals dat zo vaak gebeurd, de puzzelstukjes op zijn plaats. Ik was gestopt met werken als artiest-technieker in het circus en zou vanaf september graag terug beginnen werken in het onderwijs. Terug en niet terug, want eigenlijk ben ik nog nooit écht leerkracht geweest. Enkel tijdens mijn stages proefde ik van het onderwijsleven, maar daar was ik nog niet klaar voor. Ik wilde eerst voor uitdagingen kiezen en proberen wat je proberen moet als je nog jong bent. Het circus was geweldig, reizen en werken, mensen leren kennen, andere werelden ontdekken, creativiteit opwekken en je grenzen verleggen. Als ik een moment niet in het buitenland zat, dan gaf ik allerlei workshops of zat ik in mijn eigen “fietskeuken”. In het huis waar ik samenwoon met mijn vriendin en nog twee mensen, heb ik een oude keuken omgebouwd tot mijn eigen man-cave; een compact fietsatelier. Van oude en versleten koersfietsen maak ik er hier een vrolijk vooruit bollende velo van met een nieuwe look waar menig hipster al wel eens een selfie mee zou durven maken.

 In mijn fietskeuken bracht ik zeer veel tijd door en tijdens al dat gesleutel heb je veel tijd om na te denken. Zo goochelde ik al lang met het idee om een fietswinkel te openen maar dan wel op mijn eigen unieke manier. En mijn passie, die moest en zou ik met anderen delen. Dat stond vast.

 Het Pop-Up idee

 De maanden mei en juni brengen heerlijk lenteweer met zich mee. Ideaal om je oude stalen ros uit zijn winterslaap te bevrijden en onze charmante stad te doorkruisen. Maar je wilt dat niet zomaar doen. Jij bent uniek, waarom zou je koersfiets dat ook niet kunnen zijn. Bij Bici D’iCi zal ik je daarbij helpen. We gaan samen op zoek naar welke fietsstijl er het best bij je past en stellen zo je fiets samen. In het fiets-atelier, aan de ene kant van de shop, kan je met behulp van de computer de mogelijke kleuren-combinaties uittesten op je koersfiets. Je ziet wat al dan niet voor jou werkt en bestelt online dat wat niet voorradig is in de winkel. En dan begint de pret.

 Al het nodige materiaal staat ter beschikking en je kan er gewoon zelf aan beginnen. Ben je geen Handige Harry of Henriëtte? Dan kan je een van de fiets-workshops op zaterdag volgen en zo zal je in no-time alle kneepjes van het vak kennen. Als je dan toch liever rustig aan de kant toekijkt met een lekker tasje koffie, dan is dat geen probleem. Want fietsen pimpen is mijn passie. Wachten moet niet onaangenaam zijn. In Bici D’iCi kan je met uitkijk op het fiets atelier jouw buikje rond eten met heerlijke taart of verse soep op moeders wijze en doorspoelen met een fairtrade drankje, een gratis glas water of een lekkere tas koffie. Of wat dacht je van een hyper lokaal biertje? Hoe heerlijk kan het leven zijn. Lectuur is er genoeg, zo kan je inspiratie opdoen voor je volgende fiets-make-over.

 Bici D’iCi? C’est quoi ça?

 De naam Bici D’iCi komt voort uit het Frans waar bici de afkorting is voor bicyclette, wat als geheel dan niet meer betekent als fietsen van hier. Fietsen die gemaakt zijn in België of een connectie, een verhaal of slechts een kleine link hebben met ons vaderland. Net als de bewoners van Berchem zelf. In D’iCi zit ook de woordspeling DC verstopt, wat niet meer dan mijn initialen zijn. Want mijn volledige naam is Dimitri Ceulemans.

Hier bij Bici D’iCi kan je ook enkele 2dehandsfietsen bekijken en kopen. Maar hier heb je wél garantie op een goedwerkende fiets. Bici D’iCi heeft enkele zolderschatten uitgesteld aan de muren. Eddy Merckx, Bianchi, Gios, Alan, Vitus, ... allemaal in originele staat. Een klein museum dat je kan bezichtigen vanuit een designzetel. Want niet alleen de fietsen zijn van hier, ook de meubels worden door leerlingen van de meubeldesign ontworpen en staan te koop. 

Wat maakt Bici D’iCi uniek?

In elke vooruitstrevende stad herontdekken de mensen de fiets. Het ideale transportmiddel om van A naar B te geraken. Dat moet op een stijlvolle en veilige manier kunnen gebeuren. Een 2dehands koersfiets krijgt de nodige modificaties en na een volledige smeerbeurt is je fiets zo goed als nieuw. Je bepaalt zelf wat je budget is en kan dit op voorhand berekenen aan de hand van de prijslijst. Met de computer stel je een nieuwe kleurencombinatie samen en bereken je een richtprijs. Dan neem ik de fiets onder mijn vleugels en zorg er voor dat je in een mum van tijd je nieuwe stalen ros kan komen ophalen.

 Je kan ook zelf aan de slag, wat het hele gebeuren een stuk goedkoper maakt. In Bici D’iCi staan enkele fietshouders ter beschikking en met je paspoort als waarborg krijg je het nodige materiaal uitgeleend in de shop. Ik zelf sta je met raad en daad bij terwijl ik de volgende klant zijn fiets een facelift geef. Moest je toch vinden dat je de nodige knowhow mist, kan je je inschrijven in de basic-bike workshop die doorgaat op zaterdag en snel de kneepjes van het vak leren zodat je zelf je fiets kan onderhouden. Als dat niet uniek is!?

Creative Cities vzw