Van hangen tot rappen: hoe Violencia talent een springplank biedt

Violencia Showcase is een sociaal-artistiek project dat kwetsbare of probleemjongeren helpt bij het ontwikkelen van hun talenten via groepsactiviteiten en workshops. In hun zoektocht brengt het jong talent hun verhaal via zang, rap of spoken word. Laat je inspireren door hun werking!

Springplank

Violencia geeft probleemjongeren een positief alternatief op straatgeweld. Dat geven hen hen een springplank naar de muziekwereld te bieden. Hiervoor creëren ze een plaats voor de jongeren waar ze voor 1 keer niet met de vinger worden gewezen. De jongeren zitten vaak vol frustraties en woede. Ze hebben deze emoties in het verleden niet altijd op de juiste manier geuit. Sommigen pleegden overvallen of waren betrokken in drugszaken.

Deze jeugd zit vol vragen en weet meestal niet welke kant ze uit moet. Ze zijn op zoek naar sturing en een vertrouwensband. Muzikale expressie werkt wonderwel als platform voor jongeren om hun frustratie te uiten zonder met de vinger te worden gewezen.

Talentenjacht

De winnaar van de talentenjacht mag een eigen album met vijf nummers opnemen en krijgt een springplank naar bekendheid. Op weg naar die finale moeten de kandidaten het Violenciatraject vol nuttige workshops afleggen. Deze behandelen uiteenlopende thema’s zoals ‘Wat is geweld?’, maar ook ‘beat making’ en ‘song performance’. Het project startte kleinschalig. Maar de try-out kende een onverwacht succes, louter via mond-tot-mondreclame.

Tips voor platformen die jonge ondernemers ‘van de straat’ helpen

  • Gedraag je als een soort dirigent of reisgids. Reis mee met je doelgroep en probeer samen met hen te werken aan hun talentontwikkeling.

  • Jonge talenten zijn vaak nog te afhankelijk van anderen om te overleven en moeten stap voor stap wennen aan een businessomgeving om zich comfortabel te voelen.

  • Ook met goede intenties gaat het er lang niet altijd vrolijk aan toe. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn.

  • Het publiek is minstens even belangrijk. Zij zijn de luisteraars, die eigenlijk een soort van boek aan het lezen zijn. Daardoor leren ze de artiesten of jongeren beter begrijpen, hoe ze zich voelen en wat ze hebben meegemaakt.

Matthijs Spittel vertelt meer in de podcast van The Context Club.


Ontdek meer visies, cases en tips over hoe je ondernemen mogelijk maakt

Allemaal voor jou gebundeld in het boek De weg naar de creatieve stad. Daarin lees je hoe je stadsbuurten herwaardeert en de drempel tot ondernemen verlaagt. Relevant voor iedereen die een steentje wil bijdragen om de weg te plaveien naar een creatieve stad.

Met handige tips & tricks, inspirerende cases uit Vlaanderen, Brussel en Europa bijdrages van Marianne Thyssen, Pascal Cools, Piet Colruyt, Sihame El Kaouakibi, Eva Curto Izquierdo, Erwin De Bruyn en vele andere experten.

Creative Cities vzw