16 tools om ondernemen te stimuleren

Help je starters? Vaak hebben beginnende ondernemers verschillende vragen. En jij hoeft het warm water niet uit te vinden. Er bestaan heel wat tools die je hen kan aanreiken. De weg naar de creatieve stad maakte een selectie van 16 tools om ondernemers te stimuleren.

1. Communiceren kan je leren (vzw Studio Sesam)

Een gratis brochure met heel wat nuttige tips over goede communicatie met een cultureel divers publiek.

Gratis te downloaden via: studiosesam.be/wp-content/uploads/ArtikelCommunicerenkanjeleren_IngridTiggelovend.pdf

2. The Guide to the Seven Key Questions That All Social Entrepreneurs Should Ask Themselves to have a clearer idea, develop their project and maximize their impact! (Ashoka)

Deze praktische gids geeft sociale ondernemers een aantal sleutels waarmee ze anders leren denken over hun project. Dit aan de hand van zeven vragen, zoals

  • Wat is je toegevoegde waarde?

  • Wat is je ontwikkelingsstrategie?

  • Wat is het beste organisatiemodel voor je project?

Gratis te downloaden via: ashoka.org/en-BE/atom/90

3. Buurtscan - Doe-boek (Vicinia vzw)

Vicinia vzw biedt participatietools voor steden en gemeenten. Wat leeft er in buurten en hoe ga je ermee aan de slag? Dit gratis doe-boek is een handleiding om de capaciteit en sterktes van een buurt in kaart te brengen. Je beoordeelt buurten die goed ingeburgerd zijn, veranderingen ondergaan of nog worden gepland. Het stappenplan stelt je in staat om acties en prioriteiten te definiëren en om op zoek te gaan naar andere Belgische buurten om van te leren.

Gratis te downloaden via: vicinia.be/wp-content/uploads/2018/11/Doe-boek_-de-buurtscan_V1.0.pdf

4. Startkompas (VLAIO)

Het Startkompas is een goede basis voor een ondernemingsplan. Het is een instrument om de haalbaarheid van jouw zaak te onderzoeken. Het Startkompas bestaat uit een beschrijvend luik (Wat is je concept precies?) en een financieel luik (de omzetting van het concept in cijfers en de berekening van je break-evenpunt). Het helpt enkele cruciale vragen te beantwoorden en geeft je inzicht in de haalbaarheid van je zaak of project.

Gratis te downloaden via: vlaio.be/nl/publicaties/startkompas

5. Business Model Canvas (Flanders DC)

Op de website van Flanders DC kan je in negen stappen je businessmodel opstellen, maar je vindt er ook een downloadbare template voor het Business Model Canvas van Alex Osterwalder. De Zwitserse managementgoeroe ontwikkelde een tool waarmee je genoeg hebt aan één A4’tje om je plan in kaart te brengen, onder de loep te nemen en communiceerbaar te maken. Het BMC is een populair hulpmiddel bij het schrijven van je plan.

Gratis te downloaden via: flandersdc.be/nl/gids/tools/business-model-canvas

6. KMO GPS (UNIZO)

Deze tool is een stappenplan op kmo-maat om de transformatie van jouw onderneming naar een kmo van de toekomst te realiseren. Een kmo die niet meer worstelt om te overleven, maar een duurzame groei kent. Het stappenplan verloopt volgens vijf fases: voorbereiding, externe analyse, interne analyse, strategiebepaling en ten slotte uitvoering en evaluatie. Aan de hand daarvan herdenk je je organisatie in het licht van de actuele uitdagingen.

Gratis te gebruiken via: unizo.be/tools/kmo-gps

7. Startsimulator (UNIZO)

De Startsimulator helpt je bij het uitschrijven van je ondernemingsplan en financieel plan. Hierdoor begin je beter voorbereid aan de opstart van jouw organisatie. Eens alles is ingevuld, heb je een stevige basis om met jouw persoonlijk plan naar de bank te stappen om jouw initiatief echt concreet te maken.

Gratis te downloaden via: unizo.be/offline-startsimulator-downloaden

Nog meer handige tools van UNIZO: unizo.be/tools

8. Pimento Map

Evalueer de sterke en zwakke punten van je businessplan met de Pimento Map. Deze online tool is gebaseerd op diepgaand onderzoek bij honderden bedrijven. Het is een snelle, gemakkelijke en accurate manier om de kansen op succes van je bedrijfsmodel te evalueren. Het biedt ondernemers en organisaties de mogelijkheid om een objectieve mening te vormen over een nieuw bedrijfsidee. Het geeft ook in detail aan waar het model kan worden verbeterd.

Gratis te gebruiken via: pimentomap.com

9. Starters GPS (Liantis)

Vul online de gratis Starters GPS in. Het neemt slechts twee minuten in beslag! Na het invullen van de informatie van jouw organisatie ontvang je waardevolle hulp zoals:

  • Een gepersonaliseerd stappenplan voor een correcte opstart

  • Een overzicht van de te vervullen startersformaliteiten

  • Een overzicht van mogelijke steunmaatregelen die voor jou van toepassing zijn

  • Advies rond jouw sociale zekerheid

  • Aanvullende verzekeringen en concrete tips rond boekhouding en fiscaliteit

Gratis te gebruiken via: liantis.be/nl/tools/startersgps

10. Xerius Drive

Deze online tool helpt je richting geven aan je ondernemingsplan en vooral aan het financiële luik ervan. Nog voor je uit de startblokken schiet, moet je veel knopen doorhakken. Welke ondernemingsvorm kies je? Met wie werk je samen? Welke investeringen staan op het menu? Al die beslissingen handel je correct en overzichtelijk af met deze tool. Je kan alle informatie bewaren, laten bezinken, wijzigen en delen met je boekhouder. Aan het einde ontvang je nog een checklist helemaal op maat van jouw organisatie.

Gratis te gebruiken via: xerius.be/nl-be/zelfstandig-worden/drive

11. ENTRE-Spiegel 2.0

Dit is een wetenschappelijk onderbouwde tool om je ondernemersvaardigheden in kaart te brengen. Waar ben je sterk in? Waar kan je nog in verbeteren? De ENTRE-Spiegel 2.0 peilt naar de 11 belangrijkste competenties die je als ondernemer nodig hebt. Je gebruikt deze tool als een zelfreflectie-instrument. De 2.0-versie voorziet de mogelijkheid dat vrienden of familie jouw ondernemend spiegelbeeld mee vormgeven. Voor al wie droomt van, start of bezig is met een eigen zaak.

Gratis te gebruiken via: entrespiegel.be

12. Entrepreneurscan

Na het invullen van de online ondernemerstest bij de Enterpreneurscan ontvang je een score op een schaal van 0 tot 100 die aangeeft hoe ondernemend je bent. Dit resultaat is gebaseerd op onderzoek. Je kan jouw verwachtingen testen aan de hand van je geschatte index en die vergelijken met jouw echte entrepreneurial index. Je krijgt ook een beter beeld van hoe jij scoort op de ondernemerstest ten opzichte van andere ondernemers. Deze tool geeft je meer zelfkennis en een meer realistische kijk.

Gratis te gebruiken via: entrepreneurscan.com/be

13. Locatus

Locatus is een onderzoeksbureau gericht op retail. Het verzamelt al bijna 20 jaar de meest actuele data over winkels, locaties, passanten en retailvastgoed. Van modewinkel tot kapper, van restaurant tot benzinestation of van schoenwinkel tot supermarkt. De buitendienst bezoekt en onderzoekt jaarlijks alle winkelgebieden in de Benelux en steeds meer Europese steden. Deze data kan jou dus helpen om in de juiste locaties te investeren. Alle verzamelde gegevens, zoals naam, verkoopsoppervlak, formule en branche worden geregistreerd in de data­bank. Daarnaast bevat Locatus Online ook digitale plattegronden en analysetools en kan je een analyse op maat laten te maken.

Top 100 Winkelformules is gratis aan te vragen via: locatus.com/facts-and-figures/top-100-winkelformules

De Factsheet Retaildata Benelux is gratis aan te vragen via: locatus.com/facts-and-figures/factsheet-retaildata-benelux

14. BizLocator

bizLocator is een platform dat ondernemers ondersteunt in de zoektocht naar een passende locatie en hen begeleidt in de verdere stappen. De organisatie werkt nauw samen met de dienst Economie van lokale besturen, het Agentschap Innoveren & Ondernemen en CIB Vlaanderen. bizLocator is dé online marktplaats om bedrijfsruimtes, -panden, kantoren, pop-ups of andere vormen van commerciële ruimtes op te zoeken over heel Vlaanderen. Op hun communityplatform kan je in één oogopslag het volledige aanbod in een gewenste regio bekijken en gratis contact opnemen met de aanbieder. Daarnaast is BizLocator ook interessant om via hun platform in contact te komen met lokale besturen voor extra advies en begeleiding.

Gratis te gebruiken via: bizlocator.be

15. AlloInno

De AllInno toolbox richt zich op het verbeteren van de dienstverlening aan allochtone prestarters. Om deze doelgroep te stimuleren naar innovatie werden vier modules ontwikkeld die de prestarter via creativiteitsstimulatie in staat moeten stellen om — vertrekkende vanuit zijn eigen talenten, competenties en middelen — te komen tot innovatief ondernemerschap. De toolbox is bruikbaar in een intensief traject, verweven doorheen een bestaand traject of in een externe context zoals in een cursus bedrijfsbeheer. De verschillende tools werden getest bij 111 allochtone prestarters met 40 verschillende nationaliteiten en van diverse leeftijden.

Gratis te downloaden via: alloinno.be

16. Imec.digimeter

Sinds 2009 brengt de imec.digimeter de trends rond het bezit en het gebruik van media en technologie in Vlaanderen in kaart. Het werpt een licht op de attitudes en verwachtingen tegenover nieuwe technologieën. Hoeveel Vlamingen hebben een smartphone op zak en wat doen ze ermee? Hoe populair zijn Netflix en Spotify in Vlaanderen? Hoe comfortabel voelen ze zich bij de toegenomen digitalisering van de maatschappij? De resultaten zijn gebaseerd op imec’s jaarlijkse enquête bij 4.547 Vlamingen van 16 jaar of ouder.

Download het rapport gratis via: imec-int.com/nl/digimeter2018/imec-digimeter-2018-download


Ontdek meer visies, cases en tips over hoe je ondernemen mogelijk maakt

Allemaal voor jou gebundeld in het boek De weg naar de creatieve stad. Daarin lees je hoe je stadsbuurten herwaardeert en de drempel tot ondernemen verlaagt. Relevant voor iedereen die een steentje wil bijdragen om de weg te plaveien naar een creatieve stad.

Met handige tips & tricks, inspirerende cases uit Vlaanderen, Brussel en Europa bijdrages van Marianne Thyssen, Pascal Cools, Piet Colruyt, Sihame El Kaouakibi, Eva Curto Izquierdo, Erwin De Bruyn en vele andere experten.

Creative Cities vzw