Ondernemen voor iedereen: Sihame El Kaouakibi aan het woord

Sinds kort zetelt Sihame El Kaouakibi in het Vlaams Parlement. In 2009 richtte ze Let’s Go Urban op als dansschool, wat ondertussen groeide tot een heuse academy die jongeren versterkt in verschillende disciplines. Deze verwezenlijking werd erkend met talloze erkenningen zoals Antwerpenaar van het jaar en cultuurprijzen. In De weg naar de creatieve stad geeft Sihame haar visie over hoe je het beste uit ondernemende jongeren haalt.

Status quo en vechten tegen hokjesdenken

Ik groeide op in Boom bij Antwerpen, waar ik zelf kon ervaren hoeveel talent en potentieel er verloren gaan. De status quo blijft ter plaatse trappelen, omdat ‘the powers that be’ het niet gewend zijn om een hoofddoek, een rolstoel, een andere huidskleur, genderexpressie of een oudere leeftijd om zich heen te zien.

Ik ben ooit gaan pitchen om kapitaal op te halen. Een van de potentiële investeerders drukte me met de neus op de feiten en zei dat er drie factoren in mijn nadeel werkten: mijn leeftijd, mijn geslacht en mijn afkomst. Mijn hele leven lang vecht ik al om dat soort hokjesdenken te doorbreken en te tonen dat het wél anders kan.

sihame-el-kaouakibi.jpg

Onderwijs

Het eerste liedje dat Amerikaanse kleuters leren, bevat de regels ‘I am great’ en ‘I can do anything’. Bij ons gaat het van: ‘Klein, klein kleutertje, je hebt je vuil gemaakt en mama gaat boos zijn.’ Dat is meteen een heel andere teneur. Ik pleit er niet voor om Amerikaanse klonen te worden, maar wat betreft zelfredzaamheid en ondernemerszin kunnen we veel van hen leren. In België overheerst het idee dat je pas succesvol kan zijn als je master na master opstapelt.

Ons huidig onderwijssysteem brengt te weinig cruciale vaardigheden bij zoals creatief zijn, snel kansen zien, levenslang leren en snel inzichten combineren. Door te leren hoe theoretische skills aansluiten bij zakelijke kansen en de hoop op succes, kunnen kinderen worden gemotiveerd om op school harder te werken. Het gaat niet meer alleen om cijfers, maar een breder begrip van wat buiten school valt.

Ervaring

Ondernemer zijn betekent vele petjes dragen: finance, marketing, branding, management, klantenservice, productinnovatie en zoveel meer. Als jongeren de ervaring hebben om een eigen bedrijf te beginnen en te runnen, mogen ze de petjes proberen. Dan ondervinden ze wat ze het leukst vinden. Het spelenderwijs leren is een grotere eyeopener die beïnvloedt wat kinderen kiezen om te doen met hun studie en uiteindelijk met hun carrière.

De jeugd is de sleutel voor de toekomst. Ik voel dat de generatie van morgen alles in zich heeft om onze samenleving vooruit te trekken. Laten we daarom samen onze stempel drukken op sociaal ondernemen en muren slopen waar nodig. Zodat elk kind en elke jongere de ladder kan opklimmen en kan zeggen ‘I am somebody’.

Er moet beleidsmatig iets veranderen en die verandering komt van binnenuit. Het louter stimuleren van ondernemen bij de ‘white and privileged’ mag niet meer de norm zijn. Laten we gaan voor een ondernemersklimaat waarin iedereen kan floreren.


Ontdek meer visies, cases en tips over hoe je ondernemen mogelijk maakt

Allemaal voor jou gebundeld in het boek De weg naar de creatieve stad. Daarin lees je hoe je stadsbuurten herwaardeert en de drempel tot ondernemen verlaagt. Relevant voor iedereen die een steentje wil bijdragen om de weg te plaveien naar een creatieve stad.

Met handige tips & tricks, inspirerende cases uit Vlaanderen, Brussel en Europa bijdrages van Marianne Thyssen, Pascal Cools, Piet Colruyt, Eva Curto Izquierdo, Erwin De Bruyn en vele andere experten.

Woon de boekvoorstelling bij

Donderdag 7 november in Brussel met de auteurs: Marit Ginevro, Katarina Panic en Janine Kopatz. Gastsprekers van dienst zijn Toon Diependaele (oprichter MEST, Mechelen), Omar Ba (diversiteitsconsulent) en Adje Van Oekelen ('t DAK van PAKT, Antwerpen).

Creative Cities vzw